PREVIEW


Preview

Tao Te Ching | Een boek over het leven

Tipje van de sluier…

Ongeveer 2500 jaar geleden legde de profeet Lao-Tzu eeuwenoude wijsheden vast in 81 verzen, wat resulteerde in een fantastisch spiritueel Oosters werk. Kort van stof maar rijk aan inhoud, met een enorme diepgang. De Tao is op de bijbel na het meest verkochte boek ter wereld en het aantal bewerkingen en vertalingen wordt geschat op 14.000. Inhoudelijk zijn er opvallend veel paralellen tussen de wijsheden van dit boek en Een Cursus in Wonderen, hoewel de bewoordingen anders zijn.


Dat is logisch: de Cursus is geschreven vanuit een christelijke gedachtegang en bedient zich van termen die daaruit voortvloeien. De Tao staat los van christelijke invloed. Beide boeken zijn universeel bedoeld en toepasbaar op alle mogelijke omstandigheden en culturen.


Relativitijd nu bestellen

Het bewustzijn | De raakvlakken worden zichtbaar

Tipje van de sluier…

Op zich is het niet verwonderlijk dat er lange tijd geen onderscheid werd gemaakt tussen lichaam en geest. Plato was de eerste die lichaam en geest als afzonderlijk van elkaar zag, wat ook wel het dualisme wordt genoemd. Van een kleine 2.000 jaar later kennen we het citaat van Descartes ‘Ik denk dus ik besta’. Ook hij maakte een belangrijk onderscheid tussen fysiek en psyche. Daarbij beschouwde hij het lichaam (beperkt, stoffelijk en tijdelijk) als de mindere partij in tegenstelling tot de geest, die vrij, onstoffelijk en eeuwig is.


Gaan we nog even terug naar het gezaghebbende boek Eindeloos Bewustzijn van Van Lommel waarin hij schrijft: ‘Bewustzijn is niet zichtbaar, niet tastbaar, niet waarneembaar, niet meetbaar en niet aantoonbaar.’


Relativitijd nu bestellen

Is er bewijs? | The proof of the pudding

Tipje van de sluier…

In de achter ons liggende eeuwen, tijdens en na de industriële revolutie, hebben wij ons geheel gericht op materie. Materie is te zien, aan te raken en is aanwezig. Dus het bestaat. Misschien heb je het gevoel dat er twee werelden bestaan. De wereld die wij met onze zintuigen waarnemen en de wereld die wij daadwerkelijk zijn, die we moeten ondervinden. We zoeken graag houvast, een vorm waarop we het stempel ‘bewijs’ kunnen plakken. Dat is in de wetenschap een bekend fenomeen.


Ik citeer Edmund Husserl: ‘Realiteit is voor ons geworden wat de wetenschap als realiteit ziet. En dat is een gevaarlijke blikvernauwing.’


Relativitijd nu bestellen
Share by: