Het is mijn bedoeling om een aantal blogs te schrijven die zijn gebaseerd op mijn boek ‘Relativitijd’. Daar ligt dus het aanknopingspunt hoewel er natuurlijk ruimte zal zijn voor afwijkingen. Volgorde en aanknopingspunten zijn niet van belang, het gaat om de inhoud, de boodschap. De boodschap is niet opleggend of dwingend, geen leer of dogma, maar juist een uitnodiging om zelf verder te gaan onderzoeken, te vinden en vooral om te ervaren.
Basis van ‘Relativitijd’ is de gnosis. Die houdt in dat de kracht in jezelf zit, ook wel ‘de goddelijke vonk’ genoemd. Het is dat deel in jou dat eeuwig is, hoe vaag dit misschien ook mag klinken. Bram Moerland, filosoof, typeert gnosis in zijn boek ‘Gnosis en gnostiek’, uitgeverij Ankh Hermes, als volgt: ‘Kern van de gnostische zienswijze is dat in elk mens een innerlijk weten van liefde woont, de gnosis…. De gnostiek als spirituele traditie biedt de mens een weg naar de bevrijding van de liefde in hemzelf’.
Uitgegaan wordt voorts van een ons omringend energieveld, dat wetenschappelijk is vastgesteld. Dit veld heeft diverse namen. Ik noem daarvan enkele: het nul-punt-energieveld, het Akashaveld, maar ook de H. Geest voor de religieus georiënteerden onder ons. In het Evangelie van Thomas spreekt Jezus over het Koninkrijk, dat overal is maar dat de mensen niet zien. Hoe dan ook, het veld omringt ons, maar dat niet alleen: wij zijn onderdeel daarvan. In deze inleiding ga ik hier niet verder op in. Dan is het nl. geen inleiding meer, maar een verhandeling. Ik ga daarop natuurlijk nog uitgebreid terugkomen, ik stip het hier alleen maar even aan als onderdeel van de basisindicatie.
De grote en wereldberoemde Britse natuurkundige Stephen Hawking schrijft in zijn laatste boek ‘De Antwoorden op Grote vragen’ , Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum BV, dat ‘de grote vragen van het bestaan nog onbeantwoord zijn – hoe is het leven op aarde begonnen? Wat is bewustzijn?’ Uiterst boeiend dat een zo groot geleerde hier geen antwoord op vond. Hij uitte overigens zijn vertrouwen dat de wetenschap de antwoorden nog zou gaan vinden. Wie weet.
Bovenstaand heb ik de contouren gegeven van de komende blogs. De materie lijkt gecompliceerd maar is dat in mijn opinie niet, integendeel. Eigenlijk is de gang van zaken in ons bestaan-van-alledag veel gecompliceerder. Dat hebben wij er in ieder geval van gemaakt.